П`ятниця, 29.03.2024, 16:29
Вітаю Вас Гість | RSS

Яснівська загальноосвітня школа

Головна » 2015 » Жовтень » 1 » Тиждень юного натураліста
18:44
Тиждень юного натураліста

 Бережімо, люди, землі, води,

Кожну квітку в лузі, деревце!

Вбивцею не стань краси – Природи.

Пам’ятаймо, діти, й ми про це. 

«Думай глобально, дій локально» - під таким девізом пройшов «День юного натураліста» в Яснівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів протягом вересня 2015 року.

 Основна мета проведення „Тижня юного натураліста”:

- формування у школярів бажання і вміння захищати й зберігати єдність екосистеми Землі, приділяючи особливу увагу біологічній різноманітності та природним процесам, що підтримують життя;

- формування екологічної культури особистості, виховання екологічної пильності, набуття досвіду розв’язання екологічних проблем;

- активізація роботи з учнівською молоддю щодо формування у неї екологічної культури, залучення її до практичної природоохоронної роботи.

З  ентузіазмом  взяли  участь  в  акції  члени  екологічного  дружини «Бумеранг», яка  створена  і  працює  вже  декілька  років.  Вона об’єднала дітей небайдужих до природи рідного краю, проблем природокористування.

Вся  діяльність  клубу  направлена  на  виховання  любові  до  рідної  природи, вироблення  активної  життєвої  позиції,  цілісних  переконань,  виховання етичних  і  пізнавальних  орієнтацій,  екологічного мислення,  інтелектуальних умінь та практичних навичок природокористування, екологічної культури.

   Саме ці основні цілі досягалися шляхом їх пропагування лекторською групою  клубу,  члени  якої  виступали  з  бесідами,  повідомленнями  перед учнями молодшої та середньої школи («Скарби зеленої аптеки», «Дерева мого краю» та ін.).

Членами екологічної дружини «Бумеранг» було продовжено акцію «Зробимо чистішим наший світ, чистота без кордонів» - прибирали сміття поблизу школи та біля берегів місцевої річки.

До  речі,  діти  не  просто прибирали територію, а й спонукали це робити  жителів  прилеглих  будинків. Учні запрошували населення на імпровізований виступ агітбригади, розказували про шкоду для природи від таких стихійних смітників,  а  потім  починали  прибирання території. Приємно відмітити, що дорослі приєднувались  до  дітей,  і  суботник ставав справді масовим. Слід,  також,  відмітити  активну підтримку  дітей  з  боку   батьківського комітету школи ( Запасник Н.М. – голова батьківського комітету, Бєлявцева О.В. - член батьківського комітету). Батьки допомагають  і в організаційних моментах:  підвіз  дітей  до  місця  проведення  акції, розчищення  джерел, ставків,  виготовлення  роздаткового матеріалу,  забезпечення  дітей  рукавичками,  пакетами  для  сміття,  вивіз зібраного  сміття  на  сміттєзвалища,  організація  харчування (гарячий  чай  і печиво) і працюють поряд з дітьми. Найактивніше допомагали, Дереза Н.М., Курочкіна О.С., Песчанська Т.А. та ін.

Вчителями початкових класів Білосорочкою О.А. та Качан Л.О. була проведена акція «Пам'ять», з метою виховання екологічної пильності, набуття досвіду розв’язання екологічних проблем, любові до рідного краю, вшанування пам’яті заглибих воїнів в роки Великої Вітчизняної війни мешканців нашого села. Учнями 2 та 3 класу були висаджені кущі ялівця звичайного на братському кладовищі біля сільського клубу.

Вчителем початкових класів Іванець М.В. для учнів 1,4-7 класів була проведена акція «Посади калину біля школи». Мета акції: виховувати повагу і глибоку любов до країни, бажання берегти і примножувати багатства рідного краю; розширити знання про народні символи українського народу; виховувати почуття патріотизму, любові до історії та культури свого народу; розвивати пізнавальний інтерес. Учні розповіли про калину, вербу та вишню та їхнє значення. По закінченню акції, учні як маленькі громадяни нашої держави, зробили перший крок для розквіту нашої країни: посадили калину, вербу та вишню біля нашої школи.

Вчителем біології Єрмаковою Ю.М. був проведений конкурс веселих і кмітливих  «Юні знавці флори та фауни».  Конкурс проведений з метою систематизації й узагальнення знань з біології, розвитку пізнавальної активності, виховання любові до природи. В змаганні приймали участь учні 9-11 класів. Діти заздалегідь готувались до конкурсу: їм були роздані домашні завдання - підготувати свою назву, девіз і  емблему. Всі активно готувались до змагань. Протягом конкурсу були проведенні різноманітні завдання, наприклад «Цікаве у світі фауни», «Фауна і флора в міфах» та інші.

В змаганнях приймало участь 2 команди «Соколи» та «Сови». Вчителем були підготовлені різноманітні цікаві, логічні завдання. Учням дуже сподобалось. За результатами змагання виграла команда «Соколи».

У  вересні була  проведена операція "Чисте подвір'я" з 6-11-ми класами під керівництвом класних керівників. Класні колективи упорядкували свої пришкільні ділянки і зібрали насіння квітів для висадки наступного року, вирвали сухі квіти, перекопали та перепололи квітники.

Учні 10 класу  протягом третього тижня вересня із  задоволенням  організували  виставку  робіт  з природного  матеріалу «Природа — як чарівник: за нею потрібен глаз та глаз». З особливим задоволення учні готували гербарій, закріпили свої знань як збирати, виготовляти гербарій та правильно оформляти.

Серед учнів 5-11 класів проведена акція "За чисте повітря (подаруй кабінету хімії квітку-очищувач повітря)". В кабінет хімії учнями були подаровано 5 квіток очищувача повітря: хлорофітум, герань, сансевієрія, кактус та плющ звичайний. Плющ очищає повітря від залишків цвілевих грибків і інших шкідливих часточок. Відповідно до деяких досліджень, ця рослина є більш ефективною, ніж електричний очисник повітря. Хлорофітум поглинає і знешкоджує шкідливі речовини. Герань дезінфікує і ароматизує повітря, відлякує мух. Кактуси допоможуть нейтралізувати радіаційний вплив на організм. Сансевієрія – ця рослина поглинає окису азоту і формальдегіди.

Учнями 5-6 класу було представлено творчі роботи: есе “Барви осені”, казка “Лісова рада”.

Учні разом з батьками та всі працівники школи підтримали благодійну всеукраїнську акцію «Збирай кришки на протези для воїнів». Акція водночас вирішує дві проблеми - екологічну та соціальну. Це програма збору та утилізації кришок з пластикових пляшок для подальшої переробки та виготовлення протезів та їх частин для воїнів АТО. Зібрані кришки будуть використані для виготовлення протезів для воїнів з Запорізької та Дніпропетровської областей. На протез руки потрібно 500 тисяч кришечок, ноги – 850 тисяч кришечок, на 1 інвалідний візок - 400 кг кришечок. В кожному класі класними керівниками установлені контейнери, коробочки для збору кришок. Акція розпочалась з 1 вересня.

Протягом вересня в  нашій школі  проводились  виховні  години:  «Через  природу  ми  пізнаємо  світ» (1–4  класи); «Як  і  від  кого потрібно  захищати  природу»  (5–8  класи); круглий стіл: "Хімічне забруднення довкілля" (9-10 класи),  “Екологічні  проблеми  та  перспективи” (11  клас).  Організовано книжкову виставку “Таємниці та загадки природи”.

Проведено конкурс  на  кращу  стіннівку  екологічної тематики «Збережіть планету Земля».

 

 На 2016 – 2017 н.р.  і в подальшому, плануємо об’єднати акцію «День юного натураліста» і місячник екологічного виховання.

Всі члени учнівського  і вчительського колективу Яснівської ЗШ І – ІІІ ступенів з  розумінням  віднеслися  до  проведення  Всеукраїнської  акції “День  юного  натураліста ”,  яка  стала  органічним  доповненням природоохоронної  роботи  та  формування  екологічнної  культури  дітей  та дорослих.

«День юного натураліста» - це акція, участь у якій дає можливість дітям долучитися до важливої справи вивчення та охорони природи.

 

Люби природу не як символ
Душі своєї,
Люби природу не для себе,
Люби для неї.

М.Рильський

 

 

 

Переглядів: 2298 | Додав: yuliya126578 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук